De nieuwste trends in nieuwbouw Terug naar overzicht

Wil je verzekerd zijn van een toekomstgerichte investering, dan is het opportuun om dergelijke ontwikkelingen in het achterhoofd te houden. Om je alvast op weg te helpen, verzamelden we in dit artikel de meest opvallende woontrends in de nieuwbouwsector.

#1 Open leefruimtes
Nieuwbouwwoningen met open ruimtes komen steeds vaker voor. Het is in de eerste plaats gezellig, maar bovenal ook functioneel. Door tussenwanden of muren weg te halen, creëer je een grote ruimte die op zijn beurt verschillende woonfuncties kan vervullen.
Een slaapkamer met geïntegreerde badkamer of dressing is onder andere een goed voorbeeld van hoe woonfuncties met elkaar gecombineerd worden. Open leefruimtes creëren meer bewegingsruimte, en dat is een groot voordeel.
Denk maar aan de voordelen van een open leefkeuken met centraal kookeiland. Je hebt tijdens het koken nog steeds de mogelijkheid om contact te houden met je huisgenoten of gasten. Je blijft betrokken, waardoor koken bijna een sociale aangelegenheid wordt.

#2 Grote raampartijen
Zonlicht heeft een positief effect op onze gemoedstoestand, en wordt daarom ook weleens beschreven als het natuurlijke gelukshormoon. Om die reden is voldoende zonlicht een belangrijke factor bij het ontwerp van een nieuwe woning. Grote raampartijen bieden hier logischerwijs het antwoord op.
Ongeacht of je ze nu in de lengte of in de breedte uitwerkt, zolang ze maar een maximale hoeveelheid licht binnen laten. Grote raampartijen maken ons bovendien niet alleen beter gehumeurd, ze helpen ook om de ruimte te vergroten.

Het zou dus zonde zijn om geen grote ramen te zetten. Zeker wanneer jouw bouwgrond uitkijkt over groene velden of op een prachtig natuurgebied, zijn grote raampartijen een must-have.
Het is echter wel belangrijk om gebruik te maken van hoogrendementsglas, wil je het S-peil van de woning niet de hoogte in jagen. Ook een extra isolatie van de buitenwanden is aangewezen.

#3 Een industriële look
Steeds meer wordt het design van een nieuwe woning gespiegeld aan de industriesector. Denk hierbij aan authentieke bakstenen gecombineerd met de charmante look van hout, glazen deuren en zelf fabriekslampen.

Op Pinterest en allerhande inspiratiebronnen, merk je dat een industriële look de laatste tijd enorm aan populariteit aan het winnen is. Ook erg in trek anno 2020: metalen balken, betonnen plafonds en gegoten vloerbedekkingen.

#4 Voegloze gevelstenen
Het alternatief bij uitstek voor de gelijmde baksteen? Voegloze gevelstenen. Door te werken zonder voegen, komt de kleur van de steen in de eerste plaats beter tot zijn recht. Het resultaat is een moderne, strakke gevel.
Bovendien worden voegloze gevelstenen ook minder snel vuil dan gelijmde bakstenen, waardoor de gevel langer mooi blijft en je woning dus minder snel verouderd.
Tot slot zorgt een voegloze gevel voor een uitstekende spouwventilatie, en voorkomt het dat insecten, zoals bijen of wespen, zich gaan nestelen tussen de voegen van je gevel.

#5 Aandacht voor duurzaam bouwen
Het klimaatbeleid is een thema dat tegenwoordig hoog op de politieke agenda staat. Logisch, want het staat als een paal boven water: willen we de opwarming van de aarde tot aanvaardbare limieten beperken, dan zullen we ons collectief moeten heroriënteren.

Op de huizenmarkt duiken bijgevolg de laatste jaren almaar meer energiezuinige alternatieven op. Van BEN-woningen, tot passiefhuizen. Meer dan ooit gaat de aandacht uit naar duurzaam bouwen.
Fossiele brandstoffen zullen in de toekomst steeds meer de duimen moeten leggen voor groene alternatieven. Denk hierbij onder andere aan vloerverwarming, en compleet geautomatiseerde ventilatiesystemen.
Ook maken steeds meer nieuwbouwwoningen gebruik van gerecupereerd regenwater. Je kan hiermee namelijk tot 70% besparen op je waterfactuur. Goed voor je portemonnee, en voor de planeet.

#6 Een minimalistisch design
Less, is tegenwoordig more. Minimalistisch wonen is meer dan ooit actueel. Bij de meeste nieuwbouwwoningen draait minimalisme voornamelijk om eenvoud, ruimte en licht.
Typerend voor een moderne nieuwbouwwoning is het zuivere design, waarbij zoveel mogelijk wordt getracht om het buitenleven, zoals een tuin, bij het interieur te betrekken.
Ook door gebruik te maken van natuurtinten- en materialen draag je bij aan een rustige, eenvoudige sfeer. Vergis je echter niet. Een minimalistisch design omkadert niet noodzakelijk één toonbeeld.
Het interieur kan zowel modern, als landelijk ogen. Rust, openheid en eenheid met de natuur zijn de kernpunten van een minimalistische indruk, maar zijn wel steeds sterk voor interpretatie vatbaar.

#7 Domotica en automatisatie
Het concept van slimme woningtechnologieën zit in de lift. Wat vroeger een ver-van-ons-bedshow leek, is nu dikwijls de norm bij nieuwbouwwoningen. Anno 2020 is het aansturen van onze huishoudtoestellen, verwarming, ventilatie en verlichting vanop het werk bijvoorbeeld, enorm populair.
In de eerste plaats dragen ‘smart homes’ sterk bij aan het wooncomfort. Door alle technische apparaten met elkaar te verbinden, stem je jouw volledige woning in een handomdraai af op jouw wensen. Waar en wanneer je maar wil.

Ook domotica en energiezuinig gaan hand in hand. Sterker nog. Slimme, geautomatiseerde technieken vormen volgens specialisten dé sleutel om het mondiale energieprobleem aan te pakken.

#8 Belang van buitenbeleving in eigen tuin
Door de coronacrisis gaan heel wat vakanties niet door. De Belg is meer dan ooit aangewezen op een vakantie in eigen land, en in eigen bubbel. De buitenbeleving in eigen tuin heeft hierdoor een enorme boost gekregen, en een heleboel mensen herontdekten de waarde van een gezellige tuin.
Mensen willen zeker zijn dat ze thuis ook een leuke vakantie kunnen beleven. Denk dus, alvorens je gaat bouwen, zeker aan de grootte van je perceel. Hou je nog voldoende buitenoppervlakte over? Niet onbelangrijk.

Ook zwembaden winnen enorm aan populariteit. De zogenaamde ‘zwembadisering’ van Vlaanderen gaat al enige tijd aan een razend tempo verder. Enerzijds dankzij de coronacrisis, anderzijds door de verschillende hittegolven waarmee ons land te maken kreeg de voorbije jaren.

#9 Trap als volwaardig interieurstuk
Last but not least: de trap als pronkstuk van de woning. In heel wat nieuwbouwwoningen wordt de trap niet meer verborgen in de hal. In tegendeel. In moderne woningen wordt er dikwijls speciale aandacht besteed aan de trap.

Anno 2020 mag de trap gezien worden, en maakt hij integraal deel uit van het interieur. Onze tip? Kies voor een open trap. Op die manier behoud je het ruimtegevoel in je woning.

Wil je voor het complete plaatje gaan, dan kun je er ook voor kiezen om je trap te bekleden in hetzelfde hout als dat van je nieuwe parketvloer. Op die manier vormen je trap en vloer een mooi geheel, en vergroot je hiermee de ruimte.

Bron: Verrijckt