Je woonst koelen? Terug naar overzicht

Een goed geïsoleerde en goed verwarmde woning moet zo ontworpen zijn dat koelen via airconditioning niet nodig is. Helaas is dat slechts zelden het geval… Zodra het buiten 25°C is, kan een koelsysteem zijn nut bewijzen om oververhitting te vermijden. Welke mogelijkheden zijn er?

Mobiel toestel?
Op de markt vind je twee soorten airco’s vaste en mobiele. Zoals de naam al zegt, kan je deze laatste van de ene ruimte naar de andere verplaatsen. Bij mobiele airco’s wordt de warme lucht met een afvoerslang door het raam naar buiten geleid. Ze zijn over het algemeen luidruchtig en energieverslindend, zien er niet echt mooi uit en de afvoerslang neemt veel plaats in. Bovendien hou je de koelte niet binnen wanneer je het raam op een kier zet. Dit type airco is dus niet geschikt voor woningen, behalve om een gerichte en acute koelbehoefte in te vullen.

Split of monoblock?
We maken ook een onderscheid tussen split en monoblock airotoestellen. Een monoblock airco bestaat uit één enkele binnenunit met ingebouwde koelgroep. De warme lucht wordt onttrokken aan de ruimte en afgegeven aan de buitenlucht via een afvoerbuis. Een split airco bestaat uit één koelunit die buiten hangt en een of meerdere binnenunits die de koelte in huis verspreiden. Aangezien het lawaaierige deel van de installatie zich buiten bevindt, zorgt de airco niet of nauwelijks voor geluidshinder in de woning: tussen 20 en 45 dB. Naargelang er één of meerdere binnenunits zijn, spreken we over een monosplit of multisplit airco.

De omkeerbare warmtepomp
Bepaalde warmtepompen zijn omkeerbaar en kunnen koude produceren door ‘omgekeerd’ te draaien: ze halen de warmte uit de binnenlucht en voeren deze af naar buiten. Een warmtepomp gebruikt evenveel energie om te koelen als om te verwarmen. Bij de bodemwarmtepompen profiteer je van het feit dat de bodemtemperatuur het hele jaar door constant blijft om je huis in de zomer te koelen door koud water in de verwarmingsinstallatie te laten stromen. Daardoor daalt de binnentemperatuur met enkele graden. De eigenlijke warmtepomp werkt dan zelf niet (een circulatiepomp stuurt het koude water in het verwarmingscircuit), vandaar de term ‘passieve koeling’. Je woning wordt in dat geval minder intens gekoeld dan met een airco aangezien de warmtepomp geen koele lucht in de ruimte blaast.

Impact op het klimaat
Als je nadenkt over airconditioning, moet je ook nadenken over de energie-impact van deze systemen. Zeker in tijden waarin de klimaatuitdagingen de actualiteit beheersen. Vanuit milieuoogpunt houdt een ondoordacht gebruik van airconditioning geen steek. Bovendien ontstaat er een vicieuze cirkel: doordat we onze woningen koelen, dragen we direct én indirect bij aan de opwarming van de aarde. We geven de warmte uit onze woningen namelijk af aan de omgeving en ons elektriciteitsverbruik neemt toe.

Anderzijds hebben aircosystemen op ecologisch vlak al heel wat vooruitgang geboekt. Zo werden cfk’s omwille van hun schadelijke impact op de ozonlaag verboden en vervangen door milieuvriendelijkere koelgassen. Tegelijk verbetert het rendement van deze apparaten continu, daalt hun verbruik en komen innovatieve technieken op.

Bron: Ik ga Bouwen